Reactie De Jonge Akademie op NWO-inbeddingsgarantie 2018

February 19, 2019

NWO voerde in 2018 de voorwaarde in dat wetenschappers alleen een Vidi-beurs kunnen aanvragen als ze al een werkgever hebben gevonden die bereid is de onderzoeker een vaste baan of tenure track aan te bieden. Dit blijkt onbedoelde effecten te hebben.

In de praktijk blijken vooral mensen die al een vaste baan hebben, zo’n garantie te kunnen overleggen als ze een Vidi-aanvraag doen. Mensen met tijdelijke contracten komen moeilijker aan bod. Zo lopen universiteiten en onderzoeksinstellingen talent mis. Dat blijkt uit een enquête die De Jonge Akademie heeft gehouden. 

Enquête

De Jonge Akademie constateert dat mensen die (tijdelijk) aan een buitenlandse universiteit werken, moeilijker (weer) een baan in Nederland vinden. Ook mensen met vernieuwende ideeën zullen moeilijker aan een baan komen, omdat er nog geen onderzoek gedaan wordt waarbij ze kunnen aansluiten. Vakgroepen die weinig mensen kunnen aannemen, durven het ook niet aan toezeggingen over vaste banen te doen.

Bekijk de resultaten van de enquête

Reactie

In mei 2019 publiceerde NWO de evaluatie van de maatregel. De Jonge Akademie vindt deze evaluatie onvolledig en pleit voor een uitgebreidere evaluatie, voorafgaand aan verdere keuzes voor de toekomst.

Lees de reactie

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings