Slow Science Hikes

Slow Science Hikes is een wandelgroep van De Jonge Akademie die academische staf een ongedwongen interdisciplinaire ontmoetingsruimte biedt. Iedere twee maanden ontmoeten we elkaar vlakbij een universiteit in Nederland en wandelen we tussen de tien en twintig kilometer. Iedereen die werkzaam is aan een Nederlandse kennisinstelling is welkom om aan te haken.

In English

Waarom wandelen?

Slow Science Hikes biedt academici de mogelijkheid om op een ongedwongen manier collega’s te ontmoeten, uit verschillende fasen in hun loopbaan (van PhD tot professor) en uit uiteenlopende disciplines. De informele wandelingen zorgen voor een open vorm van communicatie, waarin stiltes ongegeneerd kunnen vallen, en er ruimte is voor diepgaande interdisciplinaire gesprekken – zonder druk op directe output.  

Daarnaast heeft wandelen in de natuur een bewezen positief effect op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het bevordert niet alleen de fysieke conditie maar vermindert ook stress, verbetert de stemming en stimuleert cognitieve functies. Dit komt het creatieve proces voor kwalitatieve wetenschap ten goede.

De Jonge Akademie hoopt dat de wandelingen zo een creatief lab worden van ‘slow science’, waar ideeën broeien voor interdisciplinaire samenwerkingen en academici kunnen vertragen zodat er ruimte ontstaat voor reflectie, creativiteit en innovatie. Ook geeft De Jonge Akademie met dit project het signaal af aan bestuurders dat het belangrijk is ruimte voor slow science in de organisatie te creëren.

Serendipiteit

De serendipiteit van deze wandelingen is een waardevol aspect. Omdat deelnemers vooraf niet weten wie ze zullen ontmoeten of welke onderwerpen aan bod zullen komen, ontstaan er onverwachte verbindingen en inzichten. Dit kan leiden tot innovatieve samenwerkingen en nieuwe onderzoeksrichtingen die bijdragen aan de diversiteit van wetenschappelijke exploratie. 

Ecologische dimensie

Slow Science Hikes heeft ook een ecologische dimensie. Door te wandelen in natuurgebieden vergroten we het bewustzijn van de ecologische crisis waarin we ons bevinden, waar ook de wetenschap een actieve rol te spelen heeft. De Jonge Akademie hoopt dat de wandelingen wetenschappers uitnodigen tot het dieper doordenken van de relatie van het eigen vakgebied tot de ecologische crisis en tot interdisciplinaire samenwerking op dit gebied

Praktische informatie

Voor wie

Alle academische medewerkers die werkzaam zijn aan universiteiten in Nederland zijn welkom om mee te wandelen. Extra aandacht gaat daarbij uit naar internationale academici. Voor hen is het een ideale manier om het land beter te leren kennen en een breder sociaal netwerk op te bouwen.

Waar

De wandelingen vinden plaats in natuurgebieden dichtbij universiteitssteden. De routes zijn tussen de tien en twintig kilometer. Onderweg lopen we langs geschikte horeca voor een (zelf te betalen) lunch. Begin- en eindpunt zijn altijd bij een NS-station.

Wanneer

We wandelen elke laatste vrijdag van de oneven maanden (behalve juli). De wandelingen zijn bewust gepland tijdens de werkweek en niet in het weekend.

De volgende wandeling is op vrijdag 29 november in MaastrichtMeld je hier aan voor de wandeling: 

 Aanmelden 

Volgende wandelingen:

  • Vrijdag 29 november – omgeving Maastricht (NS-wandeling Pietersberg)
  • Vrijdag 31 januari – omgeving Utrecht
  • Vrijdag 28 maart – omgeving Eindhoven
  • Vrijdag 30 mei – omgeving Wageningen

Op de hoogte blijven

Wil je graag op de hoogte gehouden worden over data en locaties van aankomende wandelingen? Vul dan ook het aanmeldformulier in, en vink “aanmelden mailinglijst” aan.

Images

Lopende projecten

Contact 

De Jonge Akademie
LinkedIn
X
020 551 0867

dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie zet zich in voor de toekomst van de wetenschap: ze draagt de waarde van wetenschap uit en verbetert het wetenschapssysteem. Dit platform van vijftig bevlogen academici onderzoekt, adviseert, verspreidt kennis en brengt mensen bij elkaar. Dit alles met oog en oor voor jonge wetenschappers.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings