Zin in een goed gesprek? Hoe een goede dialoog ontstaat tussen wetenschappers en burgers

Voor het project 'Zin in een goed gesprek' gingen verschillende leden van De Jonge Akademie tussen 2018 en 2022 in gesprek met de bezoekers van buurthuizen in heel Nederland. Met als doel om te onderzoeken hoe een goede dialoog ontstaat tussen wetenschappers en burgers.

In samenwerking met onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, waaronder Lotte van Burgstede (universitair docent Taal en Communicatie), zijn deze gesprekken geanalyseerd en onderzocht. De data en de resultaten dragen bij aan het ontwikkelen van activiteiten ter bevordering van verbinding creëren tussen de wetenschap en de maatschappij, en om deze activiteiten in de toekomst met onderzoek te kunnen onderbouwen.

Resultaten

De resultaten van het project werden op 28 maart 2023 gepresenteerd tijdens het afscheid van de lichting van 2018. ‘Zin in een groep gesprek’ is het jaarproject van de lichting van 2018. Uit de analyse van deze gesprekken blijkt dat tijdens een gesprek tussen een onderzoeker (die zichzelf als zodanig introduceert) en een bezoeker van een buurthuis, de ‘burger’ zich vaak introduceert in het licht van het terrein van de onderzoeker, en zich zo dus relevant probeert te maken tijdens zo’n gesprek. Het delen van biografische informatie en levenservaringen van de burger spelen hierbij een cruciale rol. De presentatie met bevindingen is terug te zien op de website van de VU Amsterdam

De data die in het kader van dit onderzoek zijn verzameld worden ook gebruikt voor nog meer toepassingen, zoals het ontwikkelen van een training voor studenten.

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings