Podcast Over de Kop

De hersenen zijn de hele dag bezig - ook wanneer je het niet doorhebt. Maar wat gebeurt er precies in je bovenkamer tijdens al die dagelijkse activiteiten? Luister naar seizoen 2 van de podcast Over de Kop, gemaakt door stichting Brein in Beeld in samenwerking met De Jonge Akademie.

Hersenexperts gaan in gesprek met Pieter Hulst, presentator van tv-programma’s als Keuringsdienst van Waarde en de Proefkeuken, en een sidekick. Filosoof Joeri Tijdink voegt een filosofisch element toe aan elke aflevering én we beantwoorden ingezonden vragen. Dit seizoen is het thema: een dag in het leven van een brein.

Slaap

Je bent er ongeveer één derde van je leven aan kwijt: slapen. In deze aflevering hoor je alles over de nachtelijke escapades van de hersenen van hoogleraar functionele neuroanatomie aan de Amsterdam UMC, Ysbrand van der Werf en Rolf Fronczek, neuroloog bij het LUMC. Om voor wakker te blijven!

Muziek

Volgens de International Federation of the Phonographic Industry luisteren mensen gemiddeld zo’n twintig uur per week naar muziek en dit wordt steeds meer. In deze aflevering komen Rebecca Schaefer en Eelke Spaak aan het woord over o.a.  waarom we eigenlijk zo van muziek houden en of muziek ingezet kan worden als therapie.

Eten

Garmt Dijksterhuis, schrijver van het boek ‘Smaakt het?’ en Esther Aarts, hoogleraar in nutritional neuroscience, nemen je in deze aflevering mee op een smakelijke luisterreis. Ze leggen uit wat voedsel met bijvoorbeeld je emoties doet. Maar ook andersom: wat is de invloed van de hersenen op eten? Waarom kies je soms voor de fastfood terwijl je weet dat koken gezonder is?

Tijd en aandacht

Hedderik van de Rijn en Stefan van der Stigchel doen allebei onderzoek naar aandacht en hoe je de tijd slim kan gebruiken om je geheugencapaciteit te optimaliseren. In deze aflevering gaan we dieper in op tijdsbesef, mindfulness en concentratie (en het gebrek daaraan).

Routines

Roshan Cools en Marieke Adriaanse vertellen ons over gedrag, van individu tot aan populatieniveau. Hoe wordt een routine gevormd in de hersenen en kan je gedrag veranderen? Na het luisteren van deze aflevering weet je niet alleen het antwoord op deze vragen, maar ook bijvoorbeeld meer over het verband tussen routines en impulsiviteit en verslaving.

 

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings