Kennis op straat

Wetenschappers uit allerlei vakgebieden verzorgen korte publiekslezingen die niet alleen een inhoudelijk thema willen overbrengen, maar ook de onderzoekende houding die aan wetenschap eigen is: de verwondering tastbaar maken.

Altijd al willen weten hoe je zeewater slim kunt ontzilten om het drinkbaar te maken? Of wat oude manuscripten ons vertellen over het leven in de Middeleeuwen? Om iedereen de kans te geven een antwoord te krijgen op dit soort wetenschappelijke vragen lanceerde De Jonge Akademie ‘Kennis op Straat’: publiekslezingen van wetenschappers uit allerlei vakgebieden.

Het aanbod

Kennis op Straat bood meer dan vijftig lezingen van zo’n vijfentwintig gerenommeerde jonge wetenschappers. De sprekers presenteerden op een laagdrempelige manier kennis uit verschillende vakgebieden. In de categorie Natuur en Gezondheid  waren er lezingen over wat schizofrenie eigenlijk is, waarom stamcellen zo belangrijk zijn, of hoe rivierlandschappen ontstaan.

In de sectie Natuur en Techniek werdenlezingen aangeboden over klimaatverandering, flirtende cellen, en hoe de maan werd gevormd. Cultuur en Maatschappij biedt lezingen over de kracht van retorica, de vernietiging van middeleeuwse boeken, en waarom de mens zo gefocust is op goed en kwaad. In de categorie Economie en Maatschappij zijn lezingen te vinden over de vrijheid van meningsuiting en hoe biomassa onze olieproblemen zou kunnen oplossen.

Voor wie?

Kennis op straat was er niet alleen voor lezingen op school en science café’s, maar juist ook voor minder voor de hand liggende groepen als buurthuizen, scoutingsclubs of andere verenigingen. De sprekers van 'Kennis op Straat' zochten de dialoog met nieuwsgierige mensen om hen te laten delen in hun onderzoek en te laten zien wat hen drijft. Zo probeerde De Jonge Akademie een groot publiek in wetenschap te interesseren.

Afgeronde projecten

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings