Expeditie Moendoes

Expeditie Moendoes is een spannend spel met opdrachtkaartjes, waarin leerlingen een onbekende planeet in kaart brengen. Ze moeten daarvoor informatie verzamelen, gegevens uitwisselen en conclusies publiceren: kortom, te werk gaan als een team wetenschappers.

Decoratieve afbeelding vanuit het spel: tafel met vier figuren eromheenIn English

Het spel is geschikt voor alle vakken. Leerlingen maken zo in één lesuur op een speelse manier kennis met de essentie van wetenschap.

Expeditie Moendoes voor primair onderwijs (PO) bevat een extra instapniveau kaartjes voor basisschoolleerlingen en een aangepaste handleiding voor de leerkracht. Verder is het spel identiek aan de versie voor voortgezet onderwijs (VO).

Fysieke speldozen zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. Wel zijn de spellen nog steeds te downloaden (zie hieronder). Daarnaast is het bordspel ook online te spelen. 

Downloads

Beide spellen zijn hier te downloaden als zip-bestand. 

Expeditie Moendoes is ook in het Engels te downloaden.

Doelgroep onderbouw vmbo, havo, vwo en groep 6-7-8 primair onderwijs

Onderwerpen essentie en breedte van wetenschap

Voorbeeld hoe het spel er uitziet, een doos met speelkaarten.

Vertaling inmiddels is Moendoes in veel verschillende talen verschenen: Nederlands (2011), Engels (2014), Duits (2015), Zweeds (2017), Hebreeuws (2018), Arabisch (2018), Indonesisch (2018), Japans (2021) en Fins (2023). Bekijk voor meer informatie de website van de Global Young Academy.

Het spel is ontwikkeld door Maarten Kleinhans, Marie-José Goumans, Tamara van Gog, Appy Sluijs, Oscar Gelderblom en Juliëtte Walma-van der Molen in samenwerking met De Praktijk.

Images

Expeditie Moendoes

Afgeronde projecten

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings