Lil'Scientist

Kinderen zijn van nature kleine wetenschappers. De beste manier om ze kennis te laten maken met wetenschap is door ze aan het werk te zetten en ze daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek te laten doen.

In English

Kinderen zijn kleine wetenschappers: ze worden geboren met intrinsieke nieuwsgierigheid, vormen hypothesen over hoe de wereld werkt, verzamelen informatie en komen zo tot nieuwe inzichten. Toch denken veel kinderen dat wetenschap niet voor hen is weggelegd. Dat geldt vooral voor kinderen die opgroeien in omgevingen waarin ze zelden in aanraking komen met wetenschap en die amper worden bereikt door bestaande vormen van wetenschapscommunicatie. De Jonge Akademie heeft — in samenwerking met de IMC Weekendschool — het programma Lil’Scientist ontwikkeld, waarin kinderen spelenderwijs échte wetenschap kunnen beoefenen.

Citizen science-experimenten

Lil’Scientist betrekt kinderen bij wetenschap door middel van citizen science. In cocreatie met kinderen van de IMC Weekendschool worden nieuwe experimenten ontwikkeld. Via deze experimenten maken kinderen op een leuke, interactieve en laagdrempelige manier kennis met de wetenschap en werken ze mee aan écht wetenschappelijk onderzoek. De gegevens die door de kinderen worden verzameld, worden vervolgens met wetenschappers geanalyseerd en gepubliceerd.

Lespakket

Met het lespakket ‘Wie is de wetenschapper?’ kunnen kinderen ontdekken dat iedereen een wetenschapper kan zijn, ongeacht sekse en migratieachtergrond of sociaaleconomische achtergrond. Ook leert het lespakket dat er meerdere vormen van wetenschap zijn: het gaat bijvoorbeeld niet alleen om natuurkunde, scheikunde en wiskunde, maar ook om psychologie, pedagogiek en filosofie. Het pakket bestaat uit opdrachten voor groep 7 en 8 om samen in de klas uit te voeren. Dit duurt anderhalf uur.

Het lespakket is ontwikkeld met financiering vanuit het ‘Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd!’ van de KNAW.

Lees meer over het lespakket

Samenwerking

Samen met kinderen van de IMC Weekendschool ontwikkelt De Jonge Akademie leerzame en uitdagende citizen science-experimenten voor kinderen die anders niet zo snel met wetenschap in aanraking zouden komen. De IMC Weekendschool is de perfecte partner; zij verzorgt al sinds 1998 aanvullend, motivatiegericht onderwijs en bereikt hiermee momenteel ruim 3300 kinderen op 63 locaties door heel Nederland. Daarnaast wordt samengewerkt met het Citizen Science Lab Leiden, NEMO Science Museum en New Scientist.

In 2022 kreeg Lil'Scientist een toekenning uit de Nationale Wetenschapsagenda. Lees hier het nieuwsbericht.

Betrokken leden

Eddie Brummelman, Hanneke Hulst en Frans Snik.

Links

'Meer diversiteit? Laat kinderen wetenschap doen' NRC, 25 juli 2022. Opiniestuk door Eddie Brummelman

Kinderen worden échte wetenschappers met Lil’Scientist Interview met Frans Snik

 

 

Images

Lopende projecten

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings