Werkconferentie: Kunst x Wetenschap x Samenleving op 11 juni 2024

April 22, 2024

Tijdens de werkconferentie Kunst x Wetenschap x Samenleving geven we op duurzame wijze vorm aan de samenwerkingen tussen kunstenaars, wetenschappers en maatschappelijke vertegenwoordigers. De werkconferentie is een besloten bijeenkomst op persoonlijke uitnodiging.

We leven in een tijd vol complexe en urgente maatschappelijke uitdagingen. Dat vraagt om creativiteit, inlevingsvermogen, nieuwe inzichten en perspectieven. Al deze kwaliteiten komen samen in transdisciplinaire samenwerkingen tussen kunstenaars, wetenschappers en maatschappelijke vertegenwoordigers. Samen leveren zij de ervaring, denk- en maakkracht die nodig is voor de toekomst van Nederland. 

Hoe geven we op duurzame wijze vorm aan deze samenwerkingen? Dat staat centraal op de werkconferentie Kunst x Wetenschap x Samenleving (KxWxS) op 11 juni 2024. De conferentie stelt zich ten doel de kennis van de verschillende disciplines bij elkaar te brengen om te komen tot een ambitieus nieuw programma dat deze samenwerkingen mogelijk maakt.

Let op: Dit is een besloten bijeenkomst op persoonlijke uitnodiging. Mocht je graag willen deelnemen, stuur een mailtje naar kws@waag.org.  

Datum & tijd Dinsdag 11 juni 2024, van 09:30 tot 17:00 uur
Plaats  Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam 
  Lunch vindt plaats bij Waag Futurelab 
Locatie: Waag gebouw 1e verdieping, Nieuwmarkt 4, 1012 CR Amsterdam 
Voertaal Nederlands & Engels 

 

De conferentie vindt plaats in het Trippenhuis van de KNAW en in de Waag. De Waag is een beschermd monumentaal pand, waardoor het helaas niet voorzien is van een lift. Ben je slecht ter been, zit je in een rolstoel of heb je een andere fysieke beperking? Mail ons op kws@waag.org - we houden hier graag rekening mee.

Programma

Het programma wordt op dit moment samengesteld. Na aanmelding ontvang je meer informatie.

09:00 Inloop
09:30 Plenaire start 
10:30 Break-out sessies 
12:00 Lunch (Locatie Waag Futurelab op 3 minuten lopen afstand)
14:00  Break-out sessies 
15:00  Afsluiting
16:00 Borrel 

 

Tijdens de break-out sessies gaan we met elkaar in gesprek over de waarde van samenwerking tussen kunst en wetenschap. Wat leren we hiervan en wat kan dit betekenen voor de toekomst? We bespreken ook welke thema's belangrijk zijn voor deze samenwerking, en hoe we de successen ervan kunnen meten. Wat is de impact op de maatschappij? En ten slotte: wat is de rol van maatschappelijke, academische en culturele infrastructuur, governance en financiering?

Over Kunst x Wetenschap x Samenleving (KxWxS)

KxWxS is een initiatief van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, De Jonge Akademie, Akademie van Kunsten, Regieorgaan SIA, Kunsten’92 en Waag Futurelab. In november 2022 schreven De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten gezamenlijk een briefadvies aan Minister Dijkgraaf, met het voorstel om een fonds voor kunst en wetenschap op te richten. In augustus 2023 presenteerden Waag Futurelab, Akademie van Kunsten, Kunsten’92 en Federatie Creatieve Industrie het position paper 'Zet creativiteit in voor de toekomst van Nederland'. Samen ontwikkelden zij het initiatief KxWxS.

Credits beeld: PL'AI van kunstenaar Špela Petrič: een werk over het spel tussen kunstmatige intelligentie en een komkommerplant. PL’AI bekijkt hoe we technologie kunnen inzetten om de interactie aan te gaan met planten. Fotograaf: Hana Jošić.

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings