Statement De Jonge Akademie op de implementatie van de Startersbeurzen

November 30, 2023

De Jonge Akademie reageert op de implementatie van de Startersbeurzen. In 2022 kondigde demissionair minister Dijkgraaf grootschalige investeringen aan in het onderzoek en onderwijs. Een belangrijk instrument om dit te bereiken was de Startersbeurs voor elke beginnende universitair docent (ud) met een vast contract. In dit statement benoemt De Jonge Akademie drie risico’s die we zien in de huidige implementatie van de Startersbeurzen.

Het doel vand deze Startersbeurzen was meer rust en ruimte creëren voor wetenschappers: minder werkdruk, en meer ruimte voor ongebonden en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. Een belangrijk instrument om dit te bereiken was de Startersbeurs, een pakket van €300.000 voor elke beginnende universitair docent (ud) met een vast contract. Het plan was dat de beurs aan elke startende ud gegeven zou worden, en dat het budget voldoende was om competitie tussen ud’s te voorkomen. In dit statement benoemen we drie risico’s die we zien in de huidige implementatie van de Startersbeurzen en komen met drie adviezen: (1) vermijd competitie, (2) vermijd variatie binnen en tussen universiteiten zoveel mogelijk en (3) werkdruk verlaag je niet altijd met het aanstellen van meer promovendi.

Lees in ons statement de reactie op de implementatie van de Startersbeurzen.

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings