Mingler Scholarship 2023 voor hedendaags bestiarium van AI-modellen

April 24, 2023

Kunstenaar/ontwerper Pei-Ying Lin en wetenschapper Yi-Ching Huang krijgen een Mingler Scholarship. Voor hun project ‘Field Guide to the Artificial Intelligence Bestiary’ ontvangen zij 10.000 euro.

Lin en Huang onderzoeken hoe zij AI-modellen kunnen vatten in een modern bestiarium, waarin zij de modellen benaderen als onbekende organismes. Hiervan maken zij een interactieve ‘veldgids’ die in maart 2024 verschijnt.

Kunstmatige intelligentiemodellen zijn er inmiddels in vele toepassingen. Het meest bekend zijn ChatGPT, DALL-E en Midjourney. Hoe de AI-modellen werken is voor de gebruiker vaak een raadsel. En hoe we ons tot AI verhouden is volop in beweging. Lin en Huang sluiten met hun project aan bij die actualiteit.

"Nu AI steeds ingewikkelder wordt, ontstaan er nieuwe eigenschappen en kenmerken die niet meer herkenbaar zijn op het niveau van de algoritmen", stellen Lin en Huang.  "De effecten daarvan werken door van de virtuele in de fysieke wereld en worden zo buitengewoon geavanceerd dat we in de buurt komen van systemen die gevoelens hebben. Als mens worden we opnieuw geconfronteerd met onbekende semi-levende wezens die we alleen kunnen begrijpen door er op een nieuwe manier naar te kijken.”

Om AI-modellen beter te begrijpen, benaderen Lin en Huang deze als onbekende organismes. Ze categoriseren AI-modellen en verbeelden deze in een hedendaags bestiarium. Daarbij maken ze gebruik van methodes uit artistiek en wetenschappelijk onderzoek.

Over Pei-Ying Lin en Yi-Ching Huang
Pei-Ying Lin (1986, Taiwan) heeft een MA in Design Interactions van het Royal College of Art in Londen en een BSc in Life Science van de National Tsing Hua University in Taiwan. Haar projecten zijn wereldwijd tentoongesteld. Enkele lopende exposities zijn Gene Cultures in het MIT Museum in Boston en My Body, A Coral Reef? in de Rudolf-Scharpf-Galerie van het Wilhelm-Hack-Museum in het Duitse Ludwigshafen am Rhein. Op beide exposities is het project Virophilia te zien, waarin het gaat over de mogelijkheden van het gebruik van virussen voor culinaire doeleinden. Pei-Ying werkt en woont sinds 2016 in Eindhoven.

Yi-Ching Huang (1983, Taiwan) is sinds 2020 universitair docent bij de afdeling Industrial Design aan de Tu/e in Eindhoven. Ze is in 2018 gepromoveerd aan de National Taiwan University. Haar huidige onderzoek is gericht op co-learning door mens en AI om nieuwe manieren van creativiteit en productiviteit mogelijk te maken. Meer concreet streeft ze naar het ontwerpen en ontwikkelen van toolkits om ontwerpers meer vertrouwd te maken met AI als ontwerpmateriaal, en om met data, computers en AI te spelen om in verschillende contexten allerlei problemen op te lossen.

Over het Mingler Scholarship
Het Mingler Scholarship is bedoeld voor kunstenaars en wetenschappers die samen een onderzoeksproject willen starten. Het scholarship wordt toegekend door de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie. Het bedrag van 10.000 euro wordt beschikbaar gesteld door Stichting Niemeijer Fonds
 

Beeld:

Afbeelding gegenereerd door Midjourney AI. De Midjourney AI werd gevraagd een afbeelding van een inktvlek te genereren. Vervolgens werd Midjourney gevraagd de afbeelding te ‘beschrijven’. Deze beschrijving werd gebruikt om een andere afbeelding te genereren: een vogel. De vogel is in zekere zin de verbeelding van wat Midjourney heeft 'gezien' in de zelf gegenereerde inktvlek.

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings