Je leest hieronder meer over het onderzoek waarvoor zij de beurs hebben gekregen.
Lisa Herzog (Rijksuniversiteit Groningen)
Working Democracy. A philosophy of work for democratic societies
Hoe moeten democratieën werk begrijpen en organiseren? Dit project maakt gebruik van empirische en filosofische analyses van niet-standaard vormen van werk – digitaal werk, precair werk en migrantenwerk – om hedendaagse ontwikkelingen en hun implicaties voor de democratie te analyseren. Het project gaat ook in op de onopgeloste vraag naar de relatie tussen betaald en onbetaald werk en maakt gebruik van ideeëngeschiedenis om een democratische filosofie van werk te ontwikkelen, in dialoog met maatschappelijke groepen, waarmee de arbeidsmarkt vanuit democratisch perspectief kan worden gereguleerd.
Erik van Sebille (Universiteit Utrecht)
Tracing Marine Macroplastics by Unraveling the Ocean’s Multiscale Transport Processes
Plastic voorwerpen groter dan enkele centimeters (macroplastics) zijn zichtbaar bewijs van de vervuiling in de oceaan en hebben een impact op het zeeleven, en nog meer als ze uiteenvallen in microplastics. De hoeveelheid macroplastic kan echter ordes van grootte variëren op schalen van kilometers en dagen. In dit project zullen we een nieuw computermodel ontwikkelen om deze variatie te begrijpen en de hoeveelheid macroplastic in de Noordwestelijk-Europese zeeën en kusten te voorspellen. Dit computermodel kan worden gebruikt om strandopruimingen te optimaliseren, zodat het uiteenvallen van macroplastic tot grote aantallen microplastic kan worden voorkomen en de impact op het zeeleven vermindert.
34 beurzen toegekend
Ook ontvangen enkele alumni van De Jonge Akademie een Vici: Teun Bousema (nu KNAW-lid), Patricia Dankers, Marleen Kamperman, Christian Lange (nu KNAW-lid), en Rens Vliegenthart. De Jonge Akademie is zeer trots op deze leden en alumni. We realiseren ons ook dat er veel mensen zijn voor wie deze dag minder feestelijk is. Van de 266 aanvragen zijn er dit jaar 34 toegekend. Dit betekent dat er ook veel uitstekende onderzoekers zijn die veel tijd hebben gestoken in een aanvraag, maar dit jaar buiten de boot zijn gevallen.
NWO-Talentprogramma
De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. ZonMw voert het NWO Talentprogramma uit voor het domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen.
Nieuwsbericht NWO