De Jonge Akademie organiseert een interdisciplinaire bijeenkomst over het maken van fouten

October 14, 2022

Iedereen maakt wel eens fouten, maar wat is een fout eigenlijk? Op dinsdag 22 november organiseert De Jonge Akademie in het KNAW Trippenhuis in Amsterdam een bijeenkomst waarin drie wetenschappers en een kunstenaar naar het concept ‘fout’ kijken.

Wat gebeurt er in ons hoofd als we ons vergissen? Is een fout maken altijd slecht, of soms juist productief? En waarom zijn fouten in een kunstwerk juist goed? Een interdisciplinair gesprek over fouten, vanuit de filosofie, informatica, hersenwetenschap en fotografie.

Sprekers

  • Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie, Universiteit Leiden – Foutje? Bedankt! Hoe ons brein omgaat met fouten, negatieve feedback, onzekerheid en andere nuttige signalen
  • Han Thomas Adriaenssen, universitair hoofddocent geschiedenis van de filosofie,  Rijksuniversiteit Groningen – Goede Fouten. Biologie en Filosofie in de Zeventiende Eeuw
  • Jan Dirk van der Burg, fotograaf, voormalig Fotograaf des Vaderlands – Fouten des Vaderlands
  • Cynthia Liem, universitair hoofddocent transdisciplinaire datawetenschap en verantwoorde AI-inzet, Technische Universiteit Delft – Waarom fouten vermijden contraproductief is (in muziek, AI en wetenschap)

Opening en afsluiting door De Jonge Akademie-leden Fleur Zeldenrust en Bettina Reitz-Joosse.

Aanmelden

Momenteel is deze bijeenkomst in het KNAW Trippenhuis in Amsterdam vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst via dit formulier.

Deze bijeenkomst is ook live te volgen via YouTube.

Over InterScience

InterScience is een reeks symposia waarbij een onderwerp vanuit verschillende disciplines wordt belicht. Tijdens de bijeenkomsten geven alfa-, bèta-,  gammawetenschappers én kunstenaars hun visie op een actueel thema. De symposia hebben als doel om de meerwaarde van een interdisciplinaire benadering te laten zien.

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings