Vidi-beurzen voor vier leden De Jonge Akademie

July 01, 2022

Vier leden van De Jonge Akademie kregen op 1 juli het nieuws dat zij een Vidi-beurs ontvangen. In totaal honoreerde NWO in deze ronde 101 aanvragen voor een Vidi-beurs.

Toekenningen

Neem het persoonlijk: Een cognitieve neurowetenschappelijke benadering om grip te krijgen op depressie
Marie-José van Tol – Universitair Medisch Centrum Groningen, voorzitter De Jonge Akademie

Na herstel van een depressie is het voor veel mensen moeilijk om weer op hun oude niveau terug te keren. Ze houden vaak moeite met concentreren en dingen voor elkaar krijgen. Dit maakt hen kwetsbaarder om terug te vallen. Marie-José van Tol onderzoekt hoe de hersenen beter in een concentratie-modus kunnen komen en hoe belangrijke persoonlijke doelen daarbij helpen. Dit kan helpen beter te herstellen en terugval te voorkomen.

Kunnen kinderen een kwartje worden als ze door anderen als dubbeltje worden gezien?
Eddie Brummelman – Universiteit van Amsterdam

Kunnen kinderen een kwartje worden als ze door anderen als dubbeltje worden gezien? Eddie Brummelman onderzoekt waarom kansarme kinderen vaker een negatief beeld ontwikkelen van zichzelf en hun talenten, en hoe dit negatieve zelfbeeld ongelijkheid in schoolpresteren en mentale gezondheid kan vergroten. Daarvoor zal hij de subtiele wisselwerking tussen kansarme kinderen en leerkrachten onderzoeken. Hij hoopt hiermee te komen tot nieuwe inzichten die ongelijkheid kunnen helpen terugdringen, zodat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, de kans krijgen om hun talenten te ontplooien.

Het exploiteren van gamma-delta (gd) T cellen als innovatieve immuuntherapie tegen kanker
Noël de Miranda – Leids Universitair Medisch Centrum

Bij immuuntherapie worden cellen of moleculen van ons eigen immuunsysteem ingezet om kankercellen te vernietigen. Het is een zeer succesvolle strategie om kanker te behandelen, maar momenteel heeft maar een kleine groep van de kankerpatiënten baat bij immuuntherapie. Om immuuntherapie voor meer patiënten beschikbaar en effectief te maken, moeten nieuwe immuuntherapeutische interventies worden ontwikkeld. In zijn project onderzoekt Noël de Miranda de potentie van een specifiek type immuuncel (gamma delta (gd) T cellen), die veelbelovende resultaten laat zien als nieuw soort immuuntherapie tegen kanker.

Hoe beïnvloedt onze interne toestand onze perceptie?
Floor Zeldenrust – Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag, Radboud Universiteit

We nemen de wereld waar door middel van de activiteit van netwerken van hersencellen. Deze perceptie is een actief proces. Om de wereld waar te nemen, passen de hersenen zich voortdurend aan onze positie in en verwachtingen van de wereld aan, maar ook aan onze interne toestanden zoals opwinding, aandacht of onzekerheid. Dit gebeurt door middel van stoffen die neuromodulatoren worden genoemd. Floor Zeldenrust gaat onderzoeken hoe deze neuromodulatoren de activiteit van afzonderlijke hersencellen en netwerken daarvan beïnvloeden, om te begrijpen hoe perceptie plaatsvindt in netwerken van hersencellen en hoe dit wordt beïnvloed door deze neuromodulatoren.

NWO-Talentprogramma

Het NWO-Talentprogramma (voorheen Vernieuwingsimpuls) biedt persoonsgebonden financiering aan talentvolle, creatieve onderzoekers en bestaat uit de volgende beurzen:

  • Veni, voor pas gepromoveerde onderzoekers
  • Vidi, voor ervaren onderzoekers
  • Vici, voor onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen

Vidi is gericht op onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren onderzoek op postdoc-niveau hebben verricht. Ze hebben daarbij aangetoond vernieuwende ideeën te genereren en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling te kunnen brengen. Zij mogen een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en daartoe zelf een of meer onderzoekers aanstellen. De subsidie bedraagt maximaal 800.000 euro.

Zie de NWO-website voor alle Vidi-toekenningen

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings