Het geheugen van geur

December 17, 2021

Is het mogelijk om een verbinding met het verleden te realiseren door middel van de reconstructie van een geur? Hoe werken onze zintuigelijke ervaringen daarbij?

Onze perceptie van geur is niet alleen een biologisch en psychologisch fenomeen, maar ook een cultureel fenomeen, en alleen te begrijpen als wetenschappelijke disciplines samenwerken. In een nieuw project brengen Nadine Akkerman, Marjolijn Bol en Hanneke Hulst met een team van onderzoekers een zeventiende-eeuwse geur tot leven.

Portret Constantijn HuygensConstantijn Huygens

Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de stadhouder, dichter, musicus, en wetenschapper, was ook amateur-parfumeur en heeft op dat gebied meer dan honderdvijftig recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten, zowel vrouwen als mannen, en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie.

Door te kijken naar de productie, bewaring en presentatie van dit specifieke parfum, van manuscriptrecept tot consumptie, kunnen we de hedendaagse mens helpen zowel het verleden als het heden op een nieuwe manier te ervaren, de connectie tussen emotie en herinnering beter begrijpen.

Tentoonstelling

In samenwerking met Huygens ING/NL-Lab en de organisatoren van een tentoonstelling rondom Constantijn Huygens die vanaf 6 april plaatsvindt op Huygens’ Hofwijck in Voorburg, zullen hersenonderzoekers van stichting Brein in Beeld uitleg geven over hoe geuren in de hersenen worden verwerkt. Ook het onderzoek van experts van vroegmoderne historische teksten en materialen zal daar worden gepresenteerd.

 

Tentoonstelling Constantijn Huygens. Een leven in brieven

Onderzoek naar het reconstrueren van een van de geuren van Huygens

 

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings