Spinozapremie voor alumnus De Jonge Akademie Lieven Vandersypen

September 03, 2021

Alumnus van De Jonge Akademie Lieven Vandersypen ontvangt op 13 oktober de NWO-Spinozapremie. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenscappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

Spinozalaureaat

Lieven Vandersypen (1972) is Antoni van Leeuwenhoek professor in de Quantum-nanowetenschappen aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech. Vandersypen is een wereldwijd vermaard pionier op het gebied van quantum computing. Een quantumcomputer kan –  gebaseerd op de ongerijmde fenomenen uit de quantummechanica – een enorm aantal berekeningen tegelijk uitvoeren. Vandersypen doet al meer dan twintig jaar leidende experimenten die de richting van het onderzoeksveld bepalen. Hij is een visionair die zijn veld verder brengt door de samenwerking te zoeken met partners binnen en buiten de wetenschap.

De overige ontvangers van de Spinozapremie zijn KNAW-leden José van DijckMarc Koper en Maria Yazdanbakhsh.

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings