Het nieuwe erkennen en waarderen volgens De Jonge Akademie

November 30, 2020

Wetenschappers worden volgens verouderde criteria beoordeeld op hun onderzoeksprestaties, waardoor taken als onderwijs, wetenschapscommunicatie en pati├źntenzorg onderbelicht blijven. De kennissector werkt aan verandering, maar hoe brengen we dit in praktijk?

De Jonge Akademie interviewde wetenschappers en doet in Goed voorbeeld doet goed volgen vijf concrete aanbevelingen om het breder erkennen en waarderen van wetenschappers vorm te geven.

Persoonlijke ervaringen 

De Jonge Akademie interviewde acht wetenschappers over hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wetenschappelijke loopbaan. Aan de hand van deze verhalen wordt toegelicht hoe het nieuwe erkennen en waarderen toegepast kan worden op de werkvloer.

Concrete aanbevelingen

In dit stuk worden vijf concrete aanbevelingen gedaan op het gebied van:

  • draagvlak en financiering voor diversificatie naar kerncompetenties
  • een persoonlijk ontwikkelingsplan voor jonge wetenschappers
  • teamwetenschap: heb aandacht voor verschillende rollen binnen een team
  • vertrouwen en wederkerigheid
  • luister naar de wensen van individuele wetenschappers en maak hier afspraken over 

De aanbevelingen gelden voor bestuurders, leidinggevenden en individuele wetenschappers. De interviews waarop de aanbevelingen gebaseerd zijn, zijn integraal opgenomen. 

Lees Goed voorbeeld doet goed volgen. Het nieuwe erkennen en waarderen volgens De Jonge Akademie door te klikken op deze link.

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings