KlimaatHelpdesk - Heeft de plastic soep iets te maken met klimaatverandering?

August 04, 2021

Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met alle vragen over klimaatverandering. Een team van experts en wetenschappers, onder wie meerdere leden en alumni van De Jonge Akademie, geeft antwoord.

De Jonge Akademie-bestuurslid en fysisch oceanograaf Erik van Sebille beantwoordt de vraag:

Heeft de plastic soep iets te maken met klimaatverandering?

'Ja en nee. Een groot verschil tussen de 'plastic soep' en de klimaatcrisis is dat je geen fossiele brandstoffen kunt verbranden zonder CO₂ te laten vrijkomen, maar dat je in principe wel plastic verpakkingen kunt gebruiken zonder dat die in het milieu terechtkomen. Een ander verschil is dat de plastic soep een veel visueler probleem is dan klimaatverandering. Maar dat visuele kan ook gebruikt worden om bewustzijn te vergroten voor de impact van menselijk handelen op onze aarde, en zo ook helpen in communicatie over klimaatverandering.'

Lees het uitgebreide antwoord op de website van de KlimaatHelpdesk.

De KlimaatHelpdesk is medegefinancierd door De Jonge Akademie en er werken verschillende leden en alumni aan mee. Bekijk de website van de KimaatHelpdesk voor meer antwoorden en bijdragen van onder andere alumni Appy Sluijs en Ingrid Robeyns.

Zie ook

KlimaatHelpdesk en De Jonge Akademie

Website KlimaatHelpdesk

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings