Kristina Ganzinger

Met haar onderzoek naar complexe informatieverwerking door immuuncellen probeert Kristina Ganzinger (1986) bruggen te slaan, tussen natuurkunde en immunologie en tussen klassieke biofysica en synthetische biologie.

In English

Ook doet zij dit tussen fundamenteel onderzoek naar signaalverwerking in het immuunsysteem en vragen in de context van immunotherapieën tegen kanker. Door methoden uit de synthetische biologie te combineren met microscopietechnieken waarmee enkele moleculen kunnen worden gevisualiseerd, wil ze de besluitvorming door immuuncellen, in het bijzonder T cellen, begrijpen. Hoe kunnen bijvoorbeeld hun receptoren op betrouwbare wijze liganden onderscheiden die erg op elkaar lijken, een proces met consequenties van leven en dood voor het organisme? Dit soort diepere kennis van deze cellulaire processen is dan ook van groot belang om de behandeling te verbeteren van ziekten waar juist dit soort beslissingen misgaat, zoals bijvoorbeeld auto-immuunziekten en kanker. Binnen De Jonge Akademie wil ze pleiten voor het creëren van een eerlijke en inclusieve omgeving om zo het beste onderzoek mogelijk te maken, en haar passie voor open science delen. Haar grote ervaring met interdisciplinair onderzoek wil ze gebruiken om onderzoekers uit verschillende disciplines te helpen om contact met elkaar te maken, maar ook om kritisch te kijken naar de uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie van interdisciplinair onderzoek in financieringsorganen.

Onderzoek/onderwijs

Titels

Dr.

 

Voorletters

K.

 

Hoofdfunctie

Groepsleider Autonomous Matter en Physics of Cellular Interactions 

 

Vakgebieden

Biofysica 
Synthetische biologie

 

Lid sinds

01-04-2023 

 

Verbonden aan

AMOLF

 
 

 

 Video 

Images

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings